Планини, култура и вкусно хапване в Сърбия

от 18 до 21 април 2024

По традиция разширяваме географията на походите ни. Наред е Сърбия – страна, която ще ни предложи интересни планини, културни събития и качествена кухня.

Първи ден – 18.04.2024г.: Пътуване от гр. Чирпан за гр. Ниш, Република Сърбия. Тръгване в 07:00 часа от гр. Чирпан. Пътуване около 5-6 часа. Пристигане около обяд в гр. Ниш, настаняване и следобеда културна програма или посещение на близък природен обект.

Втори ден – 19.04.2024г. : Изкачване на връх „Ртан“ (1560 м) една от най-известните планини в Сърбия, приличаща на пирамидата. Изкачваме се по южната страна, слизаме по същата пътека. Денивелация 900 м. положителна и отрицателна. Изкачването е със средно ниво на трудност, домакините обещават хубави гледки. Общо разстояние преход за деня- 13 км. в двете посоки, време за прехода- 6 часа. Изходен пункт село Ртан, намира се на 85 км от Ниш.

Трети ден – 20.04.2024г. изкачване на връх „Миджур“ (първенец на Сърбия), 2169 м. Върха сме го изкачвали от българска страна, сега е време да го видим от другата . Изкачването е от ски курорт „Бабин зуб“, върви се предимно по черен път, трудност – средна към лека. Традиционно в Стара планина по пътя към върха се разкриват хубави гледки. Денивелация 600 м. положителна и отрицателна. Връщаме се по същият път. Общо разстояние преход за деня – 17 км. в двете посоки, общо време за прехода – 6 часа. Изходния пункт „Бабин зуб“ се намира на 95 км. от гр. Ниш.

Четвърти ден – Културна програма в гр. Ниш. Разходка по крайбрежната улица покрай река Нишава, дворецът на Константин Велики, Нишката крепост, Челе кула – построена през 1809 г. като в нея са вградени черепите на 952-ма сръбски въстаници, загинали в битката при Чегар. Отпътуване за България.

Нощува се в къща за гости в град Нишка Баня-на около 10 км. от гр. Ниш и се правят лъчове до обектите за посещение. Цена за нощувка – 10 евро на човек за една нощувка, общо 30 евро за един човек за 3 нощувки. Домакините предлагат удобни стаи с баня. В Нишка баня и в гр. Ниш има множество заведения, които ще ни предложат вкусни ястия. Пътува се с леки коли , като разходите се разделят между пътуващите.

Срок за записване –15.03.2024г. на тел. 0897 973 116, вайбър или месинджър на Иван Станчев.

Заповядайте с нас.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!